Z i-Motionom do industrijskih raziskav elektromotorskih sistemov prihodnosti

Slovenski avtomobilski dobavitelji se zavedajo, da morajo s hitro elektrifikacijo mobilnosti, nujno postaviti močne temelje za razvoj novih izdelkov in tehnologij, ki bodo na trgu po letu 2027. V ta namen so ustanovili konzorcij osmih podjetij in razvojnega centra, ki bo z investicijo i-Motion do konca julija 2025 izvajal industrijske raziskave elektromotorskih sistemov prihodnosti.

Ljubljana, Hotel Four Points by Sheraton.
Strateska razvojna konferenca Misija GREMO o novih prebojnih korakih avtomobilske industrije.
Predsednik vlade Robert Golob.

Vse hitrejša elektrifikacija vozil in vsega kar je z njimi povezanega, od proizvajalcev avtomobilov in njihovih dobaviteljev zahteva, da se ti kar se da prilagodijo na novo realnost in svoje aktivnosti maksimalno usmerijo v konkurenčnost na trgu. Za dosego tega so potrebni tudi novi izdelki in rešitve, ki bodo na trg prišli šele v naslednjih letih in bodo na učinkovit način reševali izzive na področju elektrifikacije pogonskih sistemov. Tega se dobro zavedajo tudi slovenski avtomobilski dobavitelji, ki so za ta namen zagnali investicijo i-Motion. Z njo partnerji v konzorciju (Domel, Elaphe Pogonske tehnologije, Hidria, Iskra Mehanizmi, Kolektor Mobility, Kolektor KFH, Kolektor Sikom, Mahle Electric Drives Slovenija in Razvojni center Novo Mesto) dobivajo zagotovilo, da bodo v procesu raziskav in razvoja novih konceptov, modelov in prototipov izdelkov izoblikovali močne partnerske povezave, zaradi katerih bodo na trgu prodornejši, bolj odzivni, hitrejši v razvoju in s tem konkurenčnejši na dolgi rok.

Investicija i-Motion je vredna 28,6 milijona evrov, od tega bo nekaj več kot 16 milijonov evrov prispevalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ostalo pa konzorcijski partnerji. Investicija i-Motion se hkrati dopolnjuje z investicijo e-Motion, saj obe potekata vzporedno, to je od začetka avgusta 2022 in trajata do konca julija 2025, a so vsebine ene in druge popolnoma ločene. Rezultati e-Motiona so namreč usmerjeni v razvoj izdelkov za hiter prodor na trg, rezultati i-Motiona pa za zagotavljanje izdelkov in rešitev, ki bodo na trgu šele po letu 2027. Prav tako sta tako i-Motion kot e-Motion pomemben del Misije GREMO, saj prispevata k načrtovani rasti prodaje v avtomobilski industriji z današnjih pet milijard evrov na preko sedem milijard evrov do leta 2030, k povečanju števila zaposlenih s pomembno spremembo strukture zaposlenih v prid višje in visoko izobraženih kadrov ter k dvigu dodane vrednosti proti 80.000 EUR in celo 100.000 EUR na zaposlenega do leta 2030.